Total Flavonoid Content and Antioxidant Activity of Soursop Leaves from the Three Largest Producing Areas of South Sulawesi Province, Indonesia
Abstract
Soursop leaves (Annona muricata L.) have anticancer and antioxidant activities; soursop leaves contain substances with the potential as antioxidants, such as flavonoids. Antioxidant assays and total flavonoid content from the three largest producing regions in South Sulawesi Province, namely Gowa, Takalar, and Pinrang, were carried out to obtain data on the antioxidant activity and flavonoid content of soursop leaves (Annona muricata L.) three areas. Total Flavonoid content was determined by UV-Vis spectrophotometry, and antioxidant activity was measured by the DPPH (1,1-Diphenyl-2-picryl Hydrazyl) method. According to the study, soursop leaves (Annona muricata L.) from the Gowa, Takalar, and Pinrang regions have total flavonoid levels of 7,6484 mg QE/g, 3,74429 mg QE/g, and 3,3105 mg QE/g, respectively, and IC50 values of 70.509 g/mL, 102.159 g/mL, and 99.246 g/mL, respectively. The results showed that soursop leaves (Annona muricata L.) from the Gowa area had the highest flavonoid content and antioxidant activity. Gowa region could be the best source of soursop leaves for developing soursop as an herbal remedy.
References
Isnindar, Wahyuono S, Setyowati EP. Isolasi dan identifikasi senyawa antioksidan daun kesemek ( Diospyros kaki Thunb .) dengan metode DPPH ( 2,2-Difenil-1- Pikrilhidrazil ). Majalah Obat Tradisional. 2011;16(3):157–64.
Bahriul P, Rahman N, Diah AWM. Uji Aktivitas Antioksidan Ekstrak Daun Salam (Syzygium polyanhum) dengan Menggunakan DPPH. Jurnal Akademika Kimia. 2014;3(3):143–9.
Kulsum U, Saraswati R, Fitri ACK, Widyastuti FK. Optimasi Waktu Maserasi dan Jenis Pelarut Terhadap Kadar Flavonoid pada Ekstrak Daun Sirsak (Annona muricata L). Prosiding SENTIKUIN (Seminar Nasional Teknologi Industri, Lingkungan dan Infrastruktur). 2019;2:C17-1.
L, Mardiana & J R. Ramuan dan Khasiat Soursop. Depok: Penebar Swadaya; 2014.
Herliana, E., & Nila R. Khasiat dan Manfaat Leaf Soursop dalam Menumpas Kanker. Jakarta: Tim Elang Media; 2011.
Wahyulianingsih W, Handayani S, Malik Abd. Penetapan Kadar Flavonoid Total Ekstrak Daun Cengkeh (Syzygium aromaticum (L.) Merr & Perry). Jurnal Fitofarmaka Indonesia. 2016 Nov 24;3(2):188–93.
Aminah A, Maryam S, Baits M, Kalsum U. Perbandingan Aktivitas Antioksidan Ekstrak Etanol Daun Sirsak (Annona muricata L.) Berdasarkan Tempat Tumbuh Dengan Metode Peredaman Dpph. Jurnal Fitofarmaka Indonesia. 2016 Aug 4;3(1):146–50.
Pemerintah Kabupaten Gowa. Dokumen Informasi Kinerja Pengelolaan Lingkungan Hidup Daerah Kabupaten Gowa Tahun 2019. In Pemerintah Kabupaten Gowa Sulawesi Selatan; 2020.
AMPL P. Buku Putih Sanitasi Kabupaten Takalar Provinsi Sulawesi Selatan. Kabupaten Takalar: AMPL Pokja; 2013.
AMPL P. Buku Putih Sanitasi Kabupaten Pinrang Provinsi Sulawesi Selatan. Kabupaten Pinrang; 2012.
BPS Sulawesi Selatan. Produksi Soursop Provinsi Sulawesi Selatan Menurut Kabupaten/Kota (Kuintal) [Internet]. 2020 [cited 2022 Nov 21]. Available from: https://sulsel.bps.go.id
Arifuddin M, Bone M. Skrining Fitokimia dan Profil Kromatografi Lapis Tipis (KLT) Tumbuhan Antimalaria Asal Indonesia. Jurnal Sains dan Kesehatan. 2020 Jun 30;2(3):174–81.
Kurang RY, Adang B. Skrining Fitokimia Dan Uji Aktivitas Antioksidan Daun Sirsak (Annona muricata L) Dengan Metode 1,1-Difenil-2-Pikrylhidrazyl (Dpph). Partner. 2018 Jul 7;23(1):567.
Fawwaz M, Muflihunna A, Pratama M, Rahmawati R, Razak R, Baits M. Total phenolic and flavonoid compound of crude and purified extract of green tea leaves (Camellia sinensis) from Makassar-Indonesia. Jurnal Fitofarmaka Indonesia. 2022 Dec 29;9(3):19–24.
Setyo Utomo D, Kristiani EBE, Mahardika A. Pengaruh Lokasi Tumbuh Terhadap Kadar Flavonoid, Fenolik, Klorofil, Karotenoid Dan Aktivitas Antioksidan Pada Tumbuhan Pecut Kuda (Stachytarpheta Jamaicensis). Bioma. 2020;22(2):143–9.
Lallo S, Lewerissa AC, Rafi’i A, Usmar U, Ismail I, Tayeb R. PENGARUH Ketinggian Tempat Tumbuh Terhadap Aktivitas Antioksidan Dan Sitotoksik Ekstrak Rimpang Lengkuas (Alpinia galanga L.). Majalah Farmasi dan Farmakologi. 2022 Feb 16;23(3):118–23.
Sa’adah H, Nurhasnawati H. Perbandingan Pelarut Etanol Dan Air Pada Pembuatan Ekstrak Umbi Bawang Tiwai (Eleutherine americana Merr) Menggunakan Metode Maserasi. Jurnal Ilmiah Manuntung. 2017 Jan 26;1(2):149–53.
Wendersteyt NV, Wewengkang DS, Abdullah SS. Uji Aktivitas Antimikroba Dari Ekstrak Dan Fraksi Ascidian Herdmania Momus Dari Perairan Pulau Bangka Likupang Terhadap Pertumbuhan MikrobA Staphylococcus aureus, Salmonella typhimurium DAN Candida albicans. PHARMACON. 2021 Feb 24;10(1):706.
Handayani S, Kurniawati I, Abdul Rasyid F. Uji Aktivitas Antioksidan Ekstrak Daun Karet Kebo (Ficus Elastica) dengan Metode Peredaman Radikal Bebas Dpph (1,1-Diphenyl-2-Picrylhydrazil). Jurnal Farmasi Galenika (Galenika Journal of Pharmacy) (e-Journal). 2020 Mar 21;6(1):141–50.
Yani, N.K.L.P., Nastiti, K., Noval.N, Pengaruh Perbedaan Jenis Pelarut Terhadap Kadar Flavonoid Total Ekstrak Daun Sirsak (Annona Muricata L.), Jurnal Surya Medika , 2023, April, 34 - 43
Rahmawati R, Muflihunna A, Sarif LM. Analisis Aktivitas Antioksidan Produk Sirup Buah Mengkudu (Morinda citrifolia L.) Dengan Metode DPPH. Jurnal Fitofarmaka Indonesia. 2016 Aug 4;2(2):97–101.